Karadenizde Gezilmesi Gereken Yaylalar

Mavi ve yeşil tonlarının en görkemli halleri ile bir araya geldiği, tulum sesi ile kalplere dokunan Karadeniz Bölgesi, keşfedilmeyi bekleyen nice yayla ile doludur. Hazır olun, sizleri bu yazımız aracılığı ile nefis bir Karadeniz yaylaları turuna çıkaracağız!

Karadeniz Bölgesi, bir gidenin bir daha gitmek istediği henüz gitmemiş olanların bir gün mutlaka gitmenin hayalini kurduğu, muhteşem büyüleyiciliğe sahip olan bölgelerimizden biridir. Bu bölgede oldukça fazla yayla bulunur ve her bir yayla farklı iklim koşulları içerisinde tercih edilebilecek özelliklere sahiptir.

Karadeniz Bölgesinde hem sonbahar ayları hem de ilkbahar ayları sıklık ile yağmurlu geçer. Yaz ayları ise bölgede görülen yoğun nem oranından ötürü oldukça boğucudur. Karadenizliler ve bölgeyi ziyarete gelen turistler, yaz aylarının sıkkın havasından kurtulmak ve bir nebze olsun serinlemek için yaylalara çıkarlar. Peki, Karadeniz Bölgesinde en çok ziyaret edilen yaylalar hangileridir? Gelin beraber göz gezdirelim.

Rize Ayder Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Ayder Yaylası, ilçenin merkezine yaklaşık olarak 19 kilometre uzaklıktadır. “Rize” ya da “Karadeniz yaylası” denince akla ilk gelen yaylalardan biri, burasıdır.

Yaylaya çıkarken, size Fırtına deresi yol arkadaşlığı yapar. Ancak yaylaya varıldığında birden değişen hava koşulları, az önce gelmiş olduğunuz yolun havasını unutturacak niteliktedir. Yayla, son yıllarda tamamen ülke turizmine hizmet etmektedir. Bölgede otel, motel, kaplıca ve çok özellikli birçok oluşum bulunmaktadır.

Ayder Yaylası üzerinde, sıcaklığı 55 dereceyi bulan kaplıca mevcuttur. İnanışa göre bu kaplıcanın, birçok farklı hastalığı tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Her ne kadar “yayla” denince, akla ulaşılması zor bir konum geliyor olsa da Ayder’e ulaşmak ve hem havasından hem de suyundan faydalanmak oldukça basittir. Hatta öyle ki ilçe merkezinden direkt Ayder’e giden dolmuşlar bile vardır.

Rize Pokut Yaylası

Pokut Yaylası, Karadeniz Bölgesinde yer alan diğer ünlü yaylalara göre çok sade bir yapıya sahiptir. Ayder’de var olan büyük konaklama yerleri, bu yaylada yerini daha sade yapılara bırakmıştır.

Pokut’a ulaşım oldukça zordur. Dik bir yokuştan ve toprak araziden oluşan Pokut Yaylası yolu, sadece 4x 4 model araçlar ile aşılabilmektedir. Ayrıca bu yaylanın gündüz manzarası, sis nedeni ile hayal edileni verme konusunda çok başarılı değildir. Ancak gece olup sis ortadan kalktığında, yayla manzarasına diyecek yoktur.

Rize Gorgit Yaylası

Borçka ilçesinde yer alan Gorgit Yaylası, hali hazırda ortalama olarak 15 hanenin üzerinde konumlanmış olduğu bir yayla olarak karşınıza çıkar. Yaylayı ziyarete gelen turistler genel olarak burada yaşayan insanlar tarafından ağırlanırlar. Karadeniz insanının misafirperverliği, turistlerin en iyi şekilde ağırlanmasını sağlar.

Gorgit’ ulaşım oldukça zordur. Araçla ulaşım, yalnızca Gorgit yolunun başına kadar sürdürülebilir. Gorgit yolu, dar bir patikadır. Bu neden ile yolun başına gelindiğinde araçlardan inilmeli ve patika takip edilerek yaylaya doğru yola çıkılmalıdır. Ancak burada unutulmaması gereken en önemli nokta, yaylaya çıkılan patika yolunun her türlü hava koşuluna açık olduğudur. Bu neden ile ilerleyen dönem planlarınızın içerisinde Gorgit Yaylası gezintisi var ise yola çıkmadan önce yanınıza mutlaka kalın kıyafetler almanızda fayda vardır.

Gorgit Yaylası civarında bulunan tek konaklama yeri, Maçahel Pansiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Yayla tatilinizde ya da yayla gezintinizde, bu pansiyonda dinlenebilirsiniz.

Rize Samistal Yaylası

Samistal Yaylası, eski mimarinin korunduğu evlerden oluşan bir yayla olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaylada, boy uzunlukları yaklaşık olarak 2 metreden fazla olan taş evler bulunmaktadır. Bu evler hem eski zamanlardan bugünlere kadar korunmaları hem de üstlerinde bulunan demir ve ahşap işçiliği ile oldukça dikkat çekmektedirler.

Samistal Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır. Yaylanın ilçe merkezine uzaklığı, ortalama olarak 17 kilometredir. Bu yayla bölgede bulunan diğer yaylalara göre oldukça yüksek sayılabilmektedir.

Samistal’e ulaşım daha önceleri Pokut, Hazindağ ve Samistal patikalarının yer aldığı güzergâh üzerinden sağlanıyordu. Ancak bu ulaşım şekli günümüzde nerede ise geçerliliğini kaybetmiştir. Samistal’i ziyaret etmek isteyen turistler ya da bölge halkı genelde Palovit Yaylası ve Ayder Yaylası aracılığı ile yaylaya ulaşım sağlamaktadırlar.

Rize Gito Yaylası

Gito Yaylası, Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan ve turizme hizmet eden diğer yaylalara göre oldukça yalın bir görünüme sahiptir. Bölgede dikkat çeken yapılar, dağ evleridir. Bu dağ evleri, turistlerin konaklamasına açılmıştır.Yaylanın üzerinde dağ evleri dışında herhangi bir yapı bulunmamaktadır.

Gito Yaylası sis yoğunluğu oldukça fazla olan bir yayladır. Ayrıca bu yayla, bir hayli yüksektir. Bu özellikleri ile Gito, turistlerde bulutlarda yürüyüş yapıyormuş hissi uyandırır. Mükemmel bir manzaraya sahip olan Gito Yaylası, ulaşılması oldukça zor bir yerde konumlanmıştır. Hemşin ilçesinin merkezinden yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıkta olan bu yaylaya, Çamlıhemşin ilçesi üzerinden de ulaşım sağlanabilmektedir. İki ilçenin güzergahları incelendiğinde, Çamlıhemşin’den Gito’ya uzanan yolların, çok daha rahat bir şekilde tamamlandığını söylemek mümkündür.

Giresun Sis Dağı Yaylası

Sis Dağı Yaylası, Giresun’un Görele ilçesinden yaklaşık olarak 40 kilometre uzaklıktadır. Adını, günün belirli saatlerinde yoğunlaşan sislerden almıştır. Sis Dağı Yaylası, oksijen oranının en fazla olduğu yaylalardan biridir. Öyle ki bu yaylayı ziyaret eden turistler, oksijeni her hücrelerine kadar hissettiklerini dile getirirler.

Sis Dağı, her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında yaylada düzenlenen şenlikler ile adından söz ettirir. Bölge, ilgili zaman dilimi içerisinde her milletten turistin akınına uğrar. Sis Dağı’nı ziyarete gelen turistler, çeşitli etkinliklere dahil edilir. Özellikle bölgede yetişen ve şifalı olduğuna inanılan salmış çalı çileği ve bölgede yer alan buz gibi dere, turistlere tanıtılan bölge özellikleri arasında yer alır.

Rize Ovit Yaylası

Rize’den yola çıkıldığında Erzurum tarafına doğru konumlanmış olan Ovit Yaylası, tüm yıl boyunca hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Bu yayla, el değmemiş yapısı ile tüm dikkatleri üzerine toplamayı başarmaktadır. Ayrıca bu yaylanın popüler olmasını sağlayan en önemli özelliklerinden biri, bölgede düzenlenen şenliklerdir. Yılın belirli dönemlerinde düzenlenen şenliklere, ünlü sanatçılar da katılım sağlamakta ve bu sayede bölgenin popülerliğinin artmasına aracılık etmektedirler.

Rize Hazindak Yaylası

Rize ilinde yer alan ve doğal yapısını korumayı başaran yaylalardan biri olan Hazindak Yaylası, yeşil ve mavinin her tonuna şahit olabileceğiniz görkemli bir yayladır. Bu yaylaya ulaşım, Ayder Yaylası üzerinden sağlanmaktadır. Pokut Yaylası’na kadar araç aracılığı ile gidilebilmektedir. Aracınızı Amlekit’te bıraktıktan sonra yaklaşık olarak 1-2 saat boyunca patika yürüyüşü yapmanız gerekir.

Rize Anzer Yaylası

Oldukça geniş bir endemik bitki çeşitliliğine sahip olan Anzer Yaylası, dünyaya nam salmış olan Anzer balının üretildiği yerdir. Bu bal, herkes tarafından şifa deposu olarak görülür. Hem balı hem de yayla üzerinde yer alan endemik bitki çeşitliliği, Anzer Yaylası’na turistlerin akın etmesini sağlamaktadır. Ayrıca bölgede çeşitli spor aktiviteleri de yapılmaktadır.

Trabzon Haldizen Yaylası

Haldizen Yaylası’na, içerisinde Trabzon’un bir diğer ünlü güzelliği olan Uzungöl’ü de barındıran Şerah Köyü aracılığı ile ulaşılmaktadır. Köy içerisinde yaklaşık olarak 16 kilometre uzunluğunda bir orman yolu vardır. Bu yolun sonu Haldizen Yaylası’na bağlanır.

Haldizen Yaylası’nın ünlenmesinin en büyük sebeplerinden biri, bu yayla içerisinde buzul göllerin bulunmasıdır. Bu buzul göller, Uzungöl’e su akışı sağlayan ana kaynaklardır.

Sepetim

Sepetiniz boş.

Alışverişe Başla